• Maple Street Residence

    TYPE: RESIDENTIAL
    WHERE: PROSPECT LEFFERTS GARDENS, BROOKLYN
    SIZE: 2300 SQ FT
    STATUS: COMPLETED

    VIEW FLOOR PLAN

    This Brooklyn brownstone received a complete gut renovation that compliments this young modern family’s open, airy and sustainable lifestyle while keeping the charm and historic details of the house intact.

    Sustainability is a priority for this client, no VOC paint is used throughout and all exterior walls and window cavities are re-insulated to ensure the highest level of heat retention.  All new windows and doors have high insulation, keeping the cold out but letting the sun in.  The wall between the living and dining room was removed, giving the house a more open and modern feeling, and allowing the natural daylight to reach into the center of the house, reducing electricity costs.  French doors with side lights are added to the dining room bathing the house in natural light. Relocating the deck access from the kitchen to the dining room also creates cross ventilation when the living room bay windows are open, reducing air conditioning costs.  The kitchen is completely reconfigured with energy star rated appliances, new FSC certified cabinetry and ceaserstone countertop.  The back deck with its wire mesh flooring allows the maximum amount of light into the basement level windows.

    The basement level has the most dramatic changes, what was once a dark and unusable area becomes a family room, increasing the family’s usable living space by 50%.  Recessed lighting and better windows are added so that the maximum amount of light is possible.  Materials salvaged during demolition are repurposed here for built in storage units.

  • President Street Duplex

    TYPE: RESIDENTIAL
    WHERE: CARROLL GARDENS, BROOKLYN
    SIZE:  1700 SQ FT
    STATUS: COMPLETED

    VIEW FLOOR PLAN

    This duplex was originally two different apartment in a typical tenement building in Brooklyn, but when the clients wanted to combined them and create their own private stair it added a new challenge. By working closely with the DOB and client UPA removed the public stair between the two floors and give them their own while still allowing the other tenants roof access. New window openings we also implemented turn these dark separate apartments into a lofty two floor dwelling. Reclaimed and recycled finishes were used throughout the house from reclaimed cinnamon wood flooring to actual bricks used to cover the interior walls turning this dated residence into its original glory with a modern twist.

    UPA was able to create a new circulation pattern due to the removal of the public stair that allowed easy flow stair to all rooms of the duplex. With the public stair mass now removed from the 4th floor, a small playroom could now take its place allowing for more floor space and storage. The kitchen was the most improved, once where you entered the third floor became a space for family dinners and quality cooking. With cooking being a big part of this family’s lifestyle, one of their request was to be able to look outside while they were making dinner. The result is a beautiful custom kitchen with authentic tin ceilings, ample storage space and a beautiful view

  • Monroe Street Townhouse

    TYPE: RESIDENTIAL
    WHERE: BEFORD-STUYVESANT, BROOKLYN
    SIZE: 3200 SQ FT
    STATUS: COMPLETED 

    VIEW FLOOR PLAN

    The focus of this Brooklyn townhouse renovation was to breathe life and natural light back into its cold shadowy core. Striped down to its bare bones allowed the interior to be completely updated into an airy and bright space while adding a new rear extension seamlessly into the mass. All new steel and glass assemblies were applied to the back façade that allowed the spaces to be flooded with warm afternoon light. The once dark and damp basement was upgraded into a family room that receives ample natural light, creating a space perfect for hanging out with family. All new skylights and light dwells were thought out carefully to bring in natural light into bathrooms lowering the need to use electricity.

    By working closely with the client UPA was able to create spaces that was suited to their lifestyle and style aesthetic in both function and finishes. The client had a hand in decision making every step of the way. This can be found in a custom kitchen that was fitted with energy efficient appliance and warm organic materials. No VOC paint and sealants were used throughout creating a happy and healthy space. 

  • Waverly Street Residence

    TYPE: RESIDENTIAL 
    WHERE: CLINTON HILL, BROOKLYN 
    SIZE: 5300 SQ FT 
    STATUS: COMPLETED

    VIEW FLOOR PLAN

    A vacant lot in a landmarked district in Brooklyn is seamlessly integrated into the neighborhood with the design of a four story carriage-house style residence. The brick façade and architectural vernacular compliments the local character of the neighborhood, while the interior is a highly detailed open plan reflecting the modern lifestyle of the clients.

    The home is situated between two existing carriage houses, making lighting the core of the home a challenge.  Light shafts and skylights bring daylight deep into the space throughout the day, reducing the amount of electric lighting needed.  Light wells and openings in the ground floor deck ensure that even the media room in the cellar receives as much daylight as possible, while the first floor deck is made of laminated glass to maximize light penetration to the apartment below.  The third floor sunroom’s ceiling has large glass panels which break down the barrier between inside and outside creating a flow between rooftop terrace and interior residence.

    This home has been thoughtfully designed and maximizes the clients list of amenities within a relatively small footprint.  The features include an interior garage, separate maid’s apartment, four fireplaces, library, media room and rooftop deck as well as three bedrooms and a master suite with balcony, fireplace, large day-lit walk in closet, and spa-like master bath.



  • 12th Street Rowhouse

    TYPE: RESIDENTIAL
    WHERE: PARK SLOPE, BROOKLYN
    SIZE: 2600 SQ FT
    STATUS:  COMPLETED

    VIEW FLOOR PLAN

    This row house received a full renovation and a three story addition to accommodate a modern family in Brooklyn.  The layout was reconfigured, walls removed and windows added to create an open plan in the downstairs living area.  A large skylight was added over the staircase to allow more natural light.  A second bathroom and third bedroom were added to the second floor.  The basement was converted into a separate apartment.